Sunday, February 27, 2011

Contest Cuti2 Malaysia by Niniezane






Sebenarnya dah lama nak masuk contest ni..tapi cari2 gambar-gambar pegi melancong dulu xde pulak

aduyaiii....melepas

tapi....terjumpe juga gambar masa p Langkawi dulu walaupun x banyak..sempatla nk masuk contest Kak Wan ni

so..kalo nak tau keterangan lanjut psl contest ni..silala klik kt banner tu yee

kali ni nak citer pasa percutian aku ke Langkawi masa tahun 2009..lama dah

Waktu ni suri pun kecik lagi..baru dapat kaki so mmg excitedla dapat bawak dia jalan2 bersama my family members

Kitorg decide naik flight....booking pun awal so price tu agak murah la tuk pegi balik

Naik flight ni bukan apa...senang...naik dari lcct terus je sampai langkawi..x perlu la nk p beratur naik feri pulak kan

Tapi tu terpulangla kalo nk merasa naik feri pulak



Baru turun dari kl

Sampai kat sana kami dah siap-siap book kenderaan....kenderaan ni ikutla jenis apa..kalo kereta dalam 80 sehari..kalo van 120 sehari...sampai kt Langkawi pun nanti ramai owner kereta2 sewa ni akan offer keta diorg..so lehla pilih dari kereta biasa sampai yg oversea pun ado


suasana dalam airport..ng tunggu supir anta kenderaan

Masa di langkawi..kami dok di homestay...x silap dalam 150 1 malam...rumah 3 bilik..jadi bila dah ramai-ramai ni sesuaila kan

Dan...kalo pegi time cuti sekolah hendakla cr cpt2 tempat penginapan ni sebabnyer memang akan full house

Tempat aku menginap ni dekat juga ng Pekan Kuah..almaklumla bab2 shopping ni kan no 1..hehehe

Esoknya pulak..destinasi pertama kami adalah cable car..masa tu kira cable car ni baru buka mmg nak sangatla nak pegi kan

Tapi yg frustnyer..xleh naik sebab angin kuat..sangat2 frust...

Namun begitu, finally dapat gak naik kan..sungguh tinggiii ok..aku pun rasa gayat

fee tuk masuk rm15 utk dewasa dan rm10 utk kanak2..kanak-kanak bawah 2 tahun free

tapi kene ada MYKAD/MYKID baru leh dapat harga tu la..kalo bukan warganegara adalah 2x ganda yeee


ni pintu masuk utama


tengok tu..sayup2 je tinggi giler

masa naik atas ni aku x amik gambar sangat sebab suri demam so asik meragam je la dia


pic credit to google

ni tempat nak naik


pic credit to google

ni la rupe bentuk cable car itu


credit to google

flying bridge..aku x jalan2 ke sini sbb masa tu suri demam

actually kat atas ni ada beberapa tempat pit stop

so lehla amik gambar sakan di pemandangan kat atas tu


kat bawah pulak ada banyak kedai

jual souvenir, baju n macam-macam la



kat sini kaunter tiket

for information kalo naik atas x dibenarkan bawa makanan dan minuman even air mineral



ni jual baju-baju


jalan dan jalan lagi


bleh juga main tangkap2 gambar ng ulor..tp byr la yee


burung hantu pun ado


ok...ni la rombongan cik kiah..hehe

teka aku kt mane???


pastu kami singgah pulak tempat jual gamat

actually banyak kedai jual gamat ni tp tmpt yg mmg menjadi tumpuan

macam2 jenis ada...dari krim ke kapsul

nak kurus kan badan adoo

sakit sendi adoo

sakit tulang pun adooo

macam-macam la..pastu harganya murah..

kalo krim 3 botol lehla dpt rm10

tapi lupelak apa namanyer..xpe tepi jalan besar kalo dari cable car ke pekan kuah mesti lalu



then g ke underwater world pulak

this time aku je pegi yg lain xmo masuk

harga tiket rm28 dewasa rm18 kanak-kanak

same la gak kene tunjuk mykad

aku nak pegi sebab macam gah je bunyinyer kan

tapiii....masukla kalo nak tau hehe







lokasi underwater world ni di Pantai Cenang

senang je nak cari sebab langkawi ni pusing-pusing situ jugak ko sampai

esoknyer aktiviti Langkawi Hopping Tour

naik bot...kalo pegi Langkawi ni adalah aktiviti wajib

x silap untuk 1 bot ni rm50 sekepala..kalo dak kecik x kirala

kalo dh pegi ramai2 tu lehla top up2 kan

actually banyak sebenarnye pakej bot ni so lehla tanya2

ni pun sbb sepupu aku kenal ng tokey bot


suda naik atas bot


budak ni masuk dalam bot terus tido

sedap kot angin menghembus tu




destinasi pertama pantai beras basah

leh mandi manda

sangat cantik tempat ni

aku x mandi..suri tido pulak time tu


muka-muka ceria


destinasi kedua tasik dayang bunting

yg ni tasik air tawar..leh jugak mandi


nampak syok je kan


nak pegi tasik ni kene turun naik bukit sikit

pastu banyak monyet


last aktiviti for the day


pic credit to google

ok sebelum balik tu diorg ada singgah tempat bg mkn burung helang

banyak ok..tp aku x dpt pulak nk amik gambar camtu..jauh sgt ko terbang la burung

balik masing-masing dah letihhh..tido je laa


pic credit to malaysiavacationguide.com

akhirnya masa tuk bershopping suda tiba

heaven....

coklat buat rambang mata

kompomla korg akan beli lagi satu beg

beg pun murah2 je

segala mak nenek pinggan mangkuk

org ppuan mcm aku ni memang sangat rambang mata ok

x ingat pun nak amik gambo sebab dah shopping sakan..hehehe


pic credit to malaysiavacationguide.com

ginila lebih kurang contoh kedai2 kat sana

x panas...so lehla shopping dengan selesa

dari segi makanan pun banyak seafood dan harganya amat berpatutan


ermm nampaknyer suda abisla percutian kami ni

so harap-harap ada rezeki tuk menang..aminnn

untuk part 2 punyer program ke langkawi sila la ke

Disini

5 org aku nak tag :
et
izan
asida
angah
mamashikin

kalau sempat dialu2kan la utk join

update : contest dilanjutkan sehingga 18/3/2011



6 catatan:

Amy Syaquena said...

wah bestnya..langkawi memang best kalau ada peluang nak gi bercuti lagi..nak jelajah semua pulau yang x sempat pergi lagi..

AngahSayang2314 said...

alamakkkk kena gak ke??? dah macam karangan lah mekkkkk ok mekk angah bagi rasa polko dot tue... bg alamat yer...incase kalau ada yg nak beli promote la yerrrrrr hahahaha

Zue Cancer said...

bestnye....all the best..sy join jugak :)....best tempat ni teringin nak pg

haziQah said...

wah contest!! best jalan2 kat msia..x hbs pusing lg hehe

~izan~ said...

wah ada tag...mekacih..tp kan kalau aku wat gmbr g langkawi,sama je mcm gmbr2 ko hehe..dan plg sama botol minyak gamat gedabak tu hehe.nnt ada masa aku buat.. =D

niniezane said...

Salam, keputusan dh kluar. Lihat di... http://niniezane2009.blogspot.com/2011/05/pengumuman-pemenang-peserta-contest.html