Monday, October 11, 2010

~x hengat dunia @ bukit tinggi, padang day 1~





Salam to all my frens


Maybe ramai yg dah tau yg i dan en kamil bercuti+bergumbira+berlibur+honeymoon ke Bukit Tinggi, Padang, Indonesia

Bukan padang kawad..ataupun bukit tinggi klang tu ye

Yeee..ini adalah pertama kalinyer aku menjejakkan kaki ke luar negara..walaupun hanya jiran terdekat tapi luar mesia jugak kan..kan


Trip kalini adalah tidak membawa cik suri yg noty mahupun sufi yg bambam...bukanla xmo bwk anak2 (walaupun aku ni sokmo x bawak anak..ahaks) tetapi adalah ketidakcukupan wangnyer walaupun berjuta2 an telah ditukarkan..hahaha


Trip yg tetibe di plan oleh mira the budak geboo+gedebuss telah di join oleh aku sekali..sungguh excited oke

Lets the story beginn

Day 1 - 1 Oktober 2010

Pagi2 buta telah bangun untuk gerak ke airport..flight kul 750am..

dihantar oleh abah kesayanganku...

sampai di airport sume dah ada...menunggu utk check in..

x pueh ati aku ade ke bg seat separate ng en kamil

selalunyer kalo dh tau berdua mesti bg dok dekat kan ni sorg ujung kapal sorg lg depan

tapi maro ng baik atinyer menukar seatnyer and bile dalam kapal aku tukar pulak ng org lain..hehehe

kanak2 riang ni kat mane saje pun leh bergambo


suda sampai...waktu kul 8.00am jap je kan..10 min da sampai

waktu indon kan lambat sejam...padanla aku heran nape kt travel itinery tu tulis 8am..lupe plaks kan..tp aku xla kata air asia penipu..ingat typing error jek...wakakakaa


haa ni la nama ketua meronggeng di bukit tinggi

kitorg lmbt giler keluar dr airport sampai pak pami dok melepek kt pagar pegang nama dak geboos




haa ni la pak pami..tourist guide yg best+mantop+kelako+sengal bersama van yang membawa kami ke suluruh pelosok bukit tinggi

driver van pulak sangat cekap giler+ngeri tapi salutela dia bawak van tuh (ehh..nape sume org xde amik gambo driver???..emm)


sebelum meronggeng..kita makan duluuuuu


tengokla betapa berseleranya dak geboos ni makan..ahaks

kat sini jus mangga sangat2 sedap+mantop..macam makan buah mangga jek


dalam perjalanan tu aku leh tido dengan nyenyaknyer...tibe2 sampai sini pulak namanyer air terjun lembah anai



sangat2 sejuk airnyer...siap basuh muka bg segar sket..oppss gambar kami berdua lagi..maklumla..hehe



walaupun disaksikan oleh driver2 keta+lori di tepi jalan siap dengan bunyik hon yg mcm2 jenis bunyi kami tetap bergambar sakan



selepas tu kami ke sini pulak



gambar ai mestila wajib kan


dok di anjung sambil dengar penerangan dr staf muzium pasal rumah gadang ni..panjang betul historynyer


pastu kitorg dipakaikan dengan baju pengating minang...mcm2 kaler bleh pilih...kt atas kepala tu sangat berat ok..senget2la kepala dok nk balance kan benda alah tu

en kamil lak mcm saudagar arab pulak aku rasa..siap nk gelak guling2 tgk dia pakai mcm tu


tengok kt kepala en kamil ada x same ng org ni pakai??? same kan..kan..cuma tang muncung tu xdela..


ni kasut dia plak..ape ke hal mcm kasut pompuan...ni lagi buat aku nk gelak guling2


ni gambar pengantin ramai2 kat luar muzium dari yg blom ade anak, anak 1, anak 1 1/2 sampai yg ada anak 2..hehe


pastulak..lunch time..memula tengok makanannyer siap merungut pulak bagi 1 mangkuk seketul ayam..tp bile dah banyak2 tu..ha x abis pulak kan

memang varietyla makanannyer..dan sedap


tiap kali time makan mesti dok ng bebudak ni..port kt meja tengah..kompom makanan abis..so org kiri kanan yg x kuat mkn tuh dok ulur2 la kt tengah nehh


singgah pulak makan kuih neraka..sape makan masuk syurga..sangat sedap



gi shopping plak..rambang mata tengok kain dan telekung



siap lambai2 lagi..punyerla appreciate kitorg ni..mana x dah abis berjuta2..br hari pertama ni weh


ni penghabisan untuk hari 1...leteyyy x sabo nk mkn...en kamil dan fazil tu tunggu masa jek nk ngap


abis ari 1...mesti boringkan..dulikla akunyer blog pun..kalo xnk baca pun xpe..hahaha

day 2..to be continue penat daa nk siapkan yg ni pun makan mase...daaa





5 catatan:

eT said...

haha...yer la sarah...aku ngan ikram pon p n balik dok jauh2...
rindu jek sepanjang terbang tuh...rasa cam lama jek terbang...muahahaha....

tu la sarah...bukan kata xamik gambar driver...
nama driver pon xtau sape...ish..ish..punya la sempoi org tuh...

AngahSayang2314 said...

wah... bestnyer tengok yg bab pakai baju kawen tue hehehe

miezaniera said...

mmg selera tul wajah si mira gedebus tu hehehe walaupn join the party n dh bc byk version tp tetap baca smpi abis gak entry sarah ni..nape ek..hehe

army4war said...

hahaha.. kemain ko memperkatakan tentang aku ek.. dari jadi ronggeng sampai makan.. tu namanya aku pandai menikmati nikmat hidup.. hahahaha

Sarah Syazwani said...

et : mintak tkr ng org leh jek..lor..namanyer perry..aku pun baru tau tu pun sbb nk isi borg yg pami bg..hehe

angah : cm nk kawin semula je kan..kekeke

bai : sbb best..hahah

geboo : memang nikmattt